כרמי ישראל
שם
כרמי ישראל
סימול
003.134
סוג ארכיון
ארכיונים אישיים
רמת תיאור
חטיבה
טווח תאריכים
1929-1958
כמות
5 אלבומים ובתוכם 395 תצלומים
יוצר
כרמי ישראל
הערה ביוגרפית – היסטורית
ישראל כרמי (ויימן) נולד בשנת 1915 בלודז' שבפולין וגדל בדנציג. בשנת 1934 עלה לארץ ישראל. התיישב בקיבוץ גבעת השלושה והצטרף לארגון "הגנה". בשנים 1935–1938 שירת במסגרת משטרת המנדט כסמל נוטרים.
בשנת 1940, לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה, התנדב כרמי לצבא הבריטי ליחידת חיל הרגלים ה"באפס", והיה סמל מחלקתי בפלוגה ששמרה על שדה התעופה של חיפה, על מחסני נשק ותחמושת בסביבת חיפה ועל הנמל ושובר הגלים. בהמשך היה רב סמל פלוגתי בקבוצת החקירות המיוחדת שהורכבה מ-38 חיילים יהודים, רובם מארץ ישראל, דוברי השפה הגרמנית ופעלה במדבר המערבי וביצעה פשיטות נועזות מעבר לקווי האויב הגרמני.
כרמי המשיך בפעילות רכש נשק לארגון "ההגנה" ממצרים ומהמדבר המערבי, בזמן המלחמה. בשנת 1944 עבר לשרת בבריגדה היהודית שלחמה בחזית איטליה. לאחר תום המלחמה נמנה עם קבוצת "הנוקמים", קבוצה שביצעה מעשי נקם בפושעי מלחמה נאצים, לצדם של חיים לסקוב, מאיר זורע, שמעון אבידן ואחרים. בתום המלחמה חזר לגבעת השלושה, אך שב לאירופה כדי לקחת חלק בפעולות ארגון "הבריחה", שהעביר ניצולי שואה ממזרח וממרכז אירופה לנמלי איטליה, משם העפילו לארץ ישראל.
בשלבים הראשונים של מלחמת העצמאות סייע כרמי לפליקס ביאטוס בהקמת הקורס הראשון ב"הגנה" למפקדי שריון. פליקס ביאטוס היה לוחם בצבא האדום לשעבר שלאחר מכן הקים את גדוד הטנקים במסגרת חטיבה 8, חטיבת השריון הראשונה של חיל השריון הישראלי. לאחר מכן הוצב כרמי לשירות המשוריינים (שמ"ש) של "ההגנה" שעל בסיסו הוקם לאחר מכן חיל השריון.
הגדוד התשיעי השתתף בהדיפת ההתקפה על קיבוץ בארות יצחק ולחם בהתקפה השנייה על משטרת עיראק סואידן, כיבוש באר-שבע, התמילה, שבטה, אבו עגילה.
ישראל כרמי המשיך לשרת בצה"ל לאחר תום מלחמת העצמאות. בשנת 1952 התמנה כמפקד גדוד הסיור של פיקוד הדרום. בשנת 1954 מונה למפקד עוצבת בני חיל. במלחמת סיני, בשנת 1956, היה סגנו של דוד אלעזר בפיקוד על חטיבת הנגב, חטיבת חיל רגלים במילואים שלחמה ברצועת עזה. לאחר המלחמה שירת כמפקד חטיבה 27. בשנת 1962 נתמנה לתפקיד קצין המשטרה הצבאית הראשי (הקַמצָ"ר), ואותו מילא עד לפרישתו מצה"ל בשנת 1971. את זיכרונותיו מזירות הקרב הרבות שהשתתף בהן העלה על הכתב בספרו "בדרך לוחמים" שיצא לאור בשנת 1960.
ישראל כרמי נפטר בשנת 2008, בגיל 92.
אשתו סוניה- "סונקה" גולצמן ילידת 1913 נולדה בעיירה סטולין . סטולין , עיירה של חוטבי עיצים, בזה עסק אביה אברהם גולצמן שהיה יהודי מאמין. אשתו צילה(ציריל), עקרת בית גידלה למעלה מ- 10 ילדים. לא ידוע מספרם המדויק. חלקם נספו בשואה.
סונקה עזבה את בית אביה כבר בגיל 15 והצטרפה להכשרת החלוץ בקלוסובה, בדרכה לא"י.
ב-1932 עלתה יחד עם חבריה להכשרה ישר לקיבוץ גבעת השלושה. בקיבוץ עבדה בטיפול ילדים במשך הרבה שנים. כמו כן היתה סדרנית עבודה וחברת מזכירות. מאד פעילה חברתית.
עם עליתה ארצה פעלה באופן אינטנסיבי באמצעות המוסדות המיישבים, להעלאת שאר משפחתה ארצה. הצליחה להעלות את הוריה וארבע מאחיותיה ואח. כולם נשארו בארץ.
היסטוריה ארכיונית
החומר נתרם ע"י בתו של כרמי, שלומית כרמי, באמצעות יעל שהם בשנת 2008.
תיאור התצלומים לפי התיאור של שלומית. האלבומים סודרו בתיקים, התצלומים רשומים ברמת פריט.
במקרים רבים מופיעים אנשים ומקומות לא מזוהים.
הארכיון עבר דיגיטיזציה.
נמסר על ידי
—
הקף ותוכן
תצלומים מתקופות שונות בחיו של ישראל כרמי:
קיבוץ גבעת השלושה, שירות בארגון ההגנה, פלוגות וינגייט, הבריגדה היהודית במלחמת העולם השניה ועוד.
מידע קשור:
1. 128-B ספר "בדרך לוחמים" מאת כרמי ישראל 9894
2. חטיבת קיבוץ גבעת השלושה