בית נטע – הארכיון והמוזיאון של מועצת פועלי פתח תקוה

בית נטע – הארכיון והמוזיאון של מועצת פועלי פתח תקוה

שם

בית נטע – הארכיון והמוזיאון של מועצת פועלי פתח תקוה

סימול

001.005

סוג ארכיון

ארכיונים מנהליים

רמת תיאור

חטיבה

טווח תאריכים

1961-2003

כמות

6.30 מ"מ, 192 תיקים, 483 תצלומים, 79 כרזות

יוצר

בית נטע – הארכיון והמוזיאון של מועצת פועלי פתח תקוה

הערה ביוגרפית – היסטורית

בית נטע נוסד בפתח תקוה בשנת 1961 על ידי המרכז החקלאי של ההסתדרות הכללית ומועצת פועלי פתח תקוה.

מנהלו הראשון של בית נטע היה מרדכי רייכר שהיה עובד מועצת פועלי פתח תקוה וערך גם את עלון מועצת הפועלים – "פתח תקוה העובדת".

בית נטע שימש כמרכז תיעוד להתיישבות העובדת בארץ ישראל ולפעילות תנועת הפועלים והתארגנותה.

הבית עסק בתערוכות, בהוצאה לאור של חוברות ופרסומים (שנערכו ברובם על ידי מרדכי רייכר), בעריכת כנסים וימי עיון, בהקרנת סרטים תעודיים. כמו כן שימש בית נטע כארכיון של מועצת הפועלים בפתח תקוה. הבית נושא את שמו של נטע הרפז שהיה מנהיג פועלים בולט בפתח תקוה בתקופת העליה השניה ואחריה וחבר הכנסת הראשונה. נטע הרפז נפטר בשנת 1970.

בשנות ה-80 הארכיון המנהלי הופקד בארכיון מכון לבון.

היסטוריה ארכיונית

בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20, לאחר שהופסקה פעילות של הארכיון והמוזיאון, נמסרו חמרי הארכיון של בית נטע ובהם מוצגים מתערוכות וחלק גדול מארכיון מועצת הפועלים, לארכיון לתולדות פתח תקוה .

נמסר על ידי

הקף ותוכן

חמרי הארכיון כוללים: תצלומים, כרזות, מפות, פרסומים שהוצאו לאור על ידי בית-נטע – בעיקר בנושאי תולדות ההתיישבות העובדת ואנשי תנועת העבודה, תיעוד תולדות אישים מרכזיים בתנועת העבודה ובמועצת פועלי פתח תקוה, כולל גם מאמרים, קטעי עתונות, חוברות זכרון, מאמרים שכתב נטע הרפז וביניהם עמדתו בפרשת מאסרם של 11 מפועלי פתח תקוה בשנת 1917 והגלייתם על ידי השלטון התורכי לכלא דמשק, כולל נסיבות מותם של שלושה מהפועלים האסורים שעל שמם נקרא קיבוץ גבעת השלושה שהוקם ב-1925.

כמו כן כוללת החטיבה תיעוד של פעילות מועצת הפועלים בפתח תקוה בנושאי יחסי עבודה, התארגנות פועלים, סיוע לפועלים מול הרשויות, פעילות תרבותית וחינוכית של מועצת הפועלים, אירועים כגון חגיגות האחד במאי בפתח תקוה. כולל גם חומרי ארכיון הקשורים לפעילות מנהלית של בית נטע, ארגון תערוכות וכנסים, שווק של פרסומים שהוצאו לאור על ידי בית נטע, עריכת תכניות פעילות ותקציבים ופעולות לגיוס כספים – בעיקר תרומות.

דגמים של הבניינים ישנים מראשיתה של המושבה שהוצגו בבית נטע בשנות ה-70.