אורן ברוך

אורן ברוך

שם

אורן ברוך

סימול

003.043

סוג ארכיון

ארכיונים אישיים

רמת תיאור

חטיבה

טווח תאריכים

1953-1988

כמות

238 תיקים, 17 חפצים, 307 תצלומים, 3 כרזות

יוצר

אורן ברוך

הערה ביוגרפית – היסטורית

ברוך אורן נולד ברוסיה הלבנה בשם ברוך סוסנוביק. הוא למד בישיבה בוילנה ולאחר מכן הוכשר להוראה בוילנה ובוורשה. באותה עת החל לפעול בתנועת "הנוער הציוני".

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה נמלט עם אחיו הבכור, מנחם, לליטא וממנה עלו השניים בשנת 1941 לארץ ישראל דרך המזרח הרחוק. תחילה עבד בהוראה בקיבוץ תל יוסף ובשנת 1944 התיישב בפתח תקווה, בה עבד שנים רבות בחינוך. במלחמת השחרור שימש כקצין תרבות. בשנת 1948 נשלח מטעם הסוכנות היהודית והג'וינט למשך שנתיים לרכז את מפעל החינוך עבור מחנות שארית הפליטה בגרמניה. באותה תקופה שימש ככתב "דבר" בגרמניה והיה קצין יחסי הציבור של הקהילה היהודית במינכן.

בשנת 1953 נבחר ע"י עיריית פתח תקוה לנהל את בית יד לבנים בפתח תקוה. הבית הינו הראשון מסוגו במדינת ישראל שהוקם למטרת הנצחת הנופלים במלחמת השחרור, ולאחר מכן בכל מלחמות ישראל ובכל פעילות צבאית. ברוך אורן התווה את דפוסי הפעילות של בית יד לבנים בפתח תקוה, דפוס שבהמשך אימצו אותו רבים מבתי יד לבנים שהוקמו במשך השנים ברחבי הארץ.

חזונו ומטרתו של ברוך אורן היה כי בית יד לבנים ישמש בראש ובראשונה להנצחת זכר הנופלים, ויכלול גם פעילויות נוספות של תרבות וחינוך שיתאימו לרוח הבית כבית זיכרון לנופלים ולגבורתם.

חלק גדול מהפעילות התרבותית היה קשור לסיפורי גבורה של לוחמים. ברוח זו כתב ברוך אורן את ספריו "מספורי בית אחד" ו"עלילות בני חיל" . חלק מהסיפורים בספרים אלו הומחזו לתסכיתי רדיו וחלק מתסכיתים אלו שודרו מבית יד לבנים. תערוכות שונות שהוצגו בבית יד לבנים היו בנושאי גבורה והמאבק לעצמאות המדינה.

במסגרת פעילות הבית הוקם חדר זיכרון הכולל כתובות של שמות הנופלים, חוברו אלבומים המכילים את שמות הנופלים, תצלומיהם ותקציר ביוגרפיה על חיי כל אחד מהנופלים.

אורן היה בקשר אישי עם בני משפחות החללים ודן איתם בכל סוגיה הקשורה להנצחת זכר יקיריהם כגון קבלת פרטים מהמשפחות הכוללים שם מלא של החלל, ביוגרפיה על תולדות חייו, צילום עדכני, וכל פרט שבני המשפחה ביקשו לציין לגבי יקירם.

כמה שנים לאחר הקמת בית "יד לבנים" בפתח תקוה, נפתח בבית יד לבנים אגף ה"ראשונים" שהוקדש לזכר מייסדי פתח תקוה ופעלם. בין הפעולות הקשורות לזכר הראשונים היה מיזם אלבומי הראשונים שברוך אורן עסק בו באינטנסיביות רבה. ברוך אורן פנה בהודעות באמצעות התקשורת לבני משפחות הראשונים והמייסדים וביקש מהם לשלוח אליו ביוגרפיות ותמונות שלהם. את הביוגרפיות המקוריות שקיבל עיבד לתקציר ויחד עם התמונות הוכנו האלבומים שנכתבו בכתב אומן על דפי קלף הכרוכים באלבומים עבי כרס. 4 אלבומים כאלו הוכנו והם מוקדשים למייסדים, לראשוני פתח תקוה ובני המייסדים והראשונים וכן למתיישבים בפתח תקוה שעלו לארץ בתקופת העליה השניה. האלבומים מהווים תיעוד גניאלוגי חשוב המוצג בצורה מהודרת ומרשימה לדמויות המייסדים והראשונים. האלבומים מושכים מבקרים רבים הבאים לעיין בהם ולקרוא על קורות הוריהם או הורי הוריהם ולצפות בתמונותיהם. האלבומים מחזקים את הקשר של הדור הצעיר לשרשי משפחותיהם ולהערכת ההתיישבות בפתח תקוה בשנים הראשונות להקמתה.

בשנת 1980, בפרישתו לגמלאות, הוענק לברוך אורן פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה בתחום ההנצחה, ובשנת 1982 הוענק לו תואר יקיר העיר פתח תקווה.

ברוך אורן נפטר בשנת 2004.

היסטוריה ארכיונית

חלק מהאוסף נמצא בארכיוןבזמן סידורו מחדש בשנת 2003.

חלק מהאוסף הגיע מביתו של ברוך אורן לאחר מותה של רעיתו רבקה בשנת 2009.

האוסף חולק ל-7 שדרות:

פעילות הבית

פעילות מחוץ יד לבנים

פעילות לפני יד לבנים

כתבי ברוך אורן

עתונות

חפצים

נמסר על ידי

הקף ותוכן

התכתבות, רישומים, פרוטוקולי דיונים בדבר הקמת בית יד לבנים, מוזיאון פתח תקוה לאומנות, מוזיאון וארכיון היסטוריים, הנצחת נופלי פתח תקוה, הנצחת ראשוני המושבה, תערוכות במוזיאונים, תוכניות חינוכיות בבית יד לבנים, תוכניות רדיו.

עיתונים, חוברות, ספרים, חפצים ותצלומים.

ספרים מאת ברוך אורן ובעריכתו הנמצאים בספריית הארכיון:

אברהם קריל, לזכרו

אדם לאדם: יוסף מזלי חייו ופועלו

ארבעים וחמש שנות כבאות בפתח-תקוה

בית החינוך לילדי עובדים : בית הספר ע"ש משה הס

בית הספר נצח ישראל בגבורות תרס"ט-תש"ן 1990-1909

דמויות מתקופת ראשיתה של אם המושבות

חמש שנות אימוץ (בית הספר לקצינים)

כתבים ורשמים

מאה שנה לבתי הספר מייסודם של הברון וחברת יק"א

נשות החיל בימי ראשיתה של אם המושבות

נשי חיל

עלילות ראשונים

ר' אריה לייב פרומקין : רב – איכר – חלוץ מראשוני פתח תקוה

שנותיהם היפות: זכרונות, תעודות של חברי ארגון ה"הגנה" בפתח-תקוה

שרגא (פיה) רפאלי – לזכרו

חוברת "עלי עשור":

הופקה בעזרת ברוך אורן וביוזמתו במלאת 10 שנים לפתיחת בית יד לבנים. החוברת יצאה לאור בשנת 1964 וכוללת מאמרי הערכה של אישים שונים על פעילות ה"בית" ב-10 שנות קיומו הראשונות.